Voorkom dat het behalen van een diploma een vervelend staartje krijgt!

Geschreven op

Hoera, geslaagd!

Hoera, je bent geslaagd voor een studie, opleiding of cursus die ervoor zorgt dat je je leerlingen nog veel beter kunt begeleiden dan daarvoor. Natuurlijk mag, nee, moet de hele wereld dat weten, dus trots deel je je diploma of certificaat op Facebook of LinkedIn. Je krijgt volop felicitaties en enthousiaste reacties en mogelijk zelfs al meteen een nieuwe klant waarbij je al je nieuw opgedane kennis in de praktijk kunt brengen.

Oeps!!!

Maar dit mooie moment kan een heel vervelend staartje krijgen. Door je diploma of certificaat te delen, heb je je namelijk onbewust kwetsbaar gemaakt voor internetcriminelen en dat was natuurlijk niet de bedoeling. In dit blog wil ik je vertellen hoe je dit kunt voorkomen.

Je deelt niet alleen je succes

Laat ik even voorop stellen dat ik heel goed begrijp dat je je pas afgeronde studie, opleiding, etc. graag wilt delen met je volgers op social media. Je hebt er hard voor gewerkt en bent trots op het resultaat. Het delen van officiële papieren, zoals diploma's en certificaten, maar ook bijvoorbeeld je inschrijving van de Kamer van koophandel, heeft echter een heel groot nadeel: je deelt veel meer dan alleen je succes.

Op deze papieren staat namelijk een aantal persoonlijke gegevens; in elk geval je naam en vaak ook je geboortedatum en -plaats. Soms staat er daarnaast nog je adres of zelfs je BSN-nummer op. Of je BTW-nummer, maar als je een eenmanszaak hebt, is dat ongeveer hetzelfde als je BSN-nummer. Als je een foto hiervan deelt, zou het kunnen dat deze gegevens zichtbaar en leesbaar zijn.

Is dat een probleem?

Op het eerste gezicht is dat geen enkel probleem. Zolang je niet wilt verbergen hoe oud je echt bent, mag iedereen je geboortedatum weten, toch? 

Uhm, nou nee, liever niet. Met deze gegevens wordt het voor wie kwaad wil namelijk heel makkelijk om zich voor jou uit te geven, met alle vervelende gevolgen vandien. Ga zelf maar eens na hoe vaak je geboortedatum of -plaats gevraagd wordt om te controleren of je wel echt bent wie je zegt dat je bent. Door deze gegevens openbaar te delen, vergroot je het risico dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude.

Voorkomen is beter dan genezen

Kan je dan je diploma en je mooie resultaat niet delen? Ja, natuurlijk kan dat wel, maar zorg ervoor dat je de persoonlijke gegevens onzichtbaar maakt. Zelf leg ik er vaak iets overheen, zodat je wel ziet om welk diploma het gaat en dat ik het echt zelf gehaald heb, maar de rest niet te zien is.

En je kunt natuurlijk ook vragen of iemand een foto van je wil maken met het diploma in de hand. Dan zijn de gegevens niet zichtbaar en deel je vooral jouw stralende, trotse gezicht. En dat is precies waar het om gaat!

Meer lezen over privacy, maar dan die van je klanten? Bekijk dan vooral ook mijn blogs over de AVG.