De AVG en RT, welke documenten stel je op?

Geschreven op

In mijn vorige blogs heb ik je van alles verteld over de inhoud van de AVG en welke maatregelen je kunt treffen om hieraan te voldoen. Het is je waarschijnlijk wel duidelijk geworden dat het best een klus is. Ik hoop dat straks, als ik alles geregeld heb, een jaarlijkse controle van mijn documenten waarbij ik eventueel wat bijstel op basis van nieuwe inzichten genoeg is om te blijven voldoen aan deze wet. Maar ja, dan moet ik wel eerst alle documenten hebben...

In dit blog vertel ik je welke documenten dat zijn. Natuurlijk wel weer met de waarschuwing dat ik geen jurist ben en dat deze blogs volledig gebaseerd zijn op mijn eigen uitzoekwerk. Het is dus geen juridisch advies en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

De verantwoordingsplicht

Een belangrijke plicht voor bedrijven, en dus voor ons, is de verantwoordingsplicht. Deze plicht houdt in dat je niet alleen alle maatregelen moet treffen om aan de AVG te voldoen, maar dat je ook moet kunnen aantonen dat je aan de wet voldoet. Voor ons als onderwijsmensen heel herkenbaar: alles wat je doet, moet ook op papier staan.

In de AVG staat een aantal documenten vermeld dat verplicht is. Gelukkig kun je voor een aantal van hen vrijgesteld zijn, maar ook dan heb je nog aardig wat stukken te schrijven. Hieronder geef ik je een overzicht van deze documenten en als ze nog niet eerder aan bod zijn geweest, geef ik ook een korte toelichting.

De documenten

En nu?

Als je deze documenten hebt opgesteld en je ook houdt aan wat je hebt opgeschreven, ben je er volgens mij helemaal klaar voor; de AP kan gerust bij jou langskomen, jij hebt het geregeld!